Principi vaspitanja koje treba zapamtiti

Principi vaspitanja koje treba zapamtiti:

  1. Ne očekuj od djeteta da bude kao ti ili kao što bi ti htio da ono bude. Pomozi mu da ne postane kao ti, nego kao ono samo.
  2. Ne traži od djeteta nadoknadu za sve što si mu pružio. Dao si mu život, kako bi to moglo da se vrati? Ono će dati život nekom drugome, taj drugi će dati trećem – to je nepovratan zakon zahvalnosti.
  3. Ne iskaljuj ljutnju na djetetu, da ti u starosti ne bi bilo gorko parče hleba. Jer što posiješ to će i da nikne.
  4. Ne gledaj na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato veruj da njemu nije lakše nego tebi, a možda mu je i teže pošto ono nema iskustva.
  5. Ne ponižavaj!
  6. Ne zaboravi da su najvažniji susreti jednog čoveka – njegovi susreti sa djecom. Obraćaj više pažnje na njih – nikad ne znamo koga smo to sreli u detetu.
  7. Ne muči sebe ako nešto ne možeš da učiniš za svoje dete, samo se sjeti: za dete nije učinjeno dovoljno ako nije učinjeno sve što se može učiniti.
  8. Dijete nije tiranin koji je zavladao tvojim životom, nije ni samo plod od krvi i tela. Ono je dragoceni pehar koji ti je život povjerio da ga čuvaš i da u njemu održavaš stvaralački plamen. To je oslobađajuća ljubav majke i oca koji ne gaje „naše“ dete nego dušu datu im na čuvanje.
  9. Umij voljeti tuđe dete. Nikad ne čini tuđem detetu ono što ne bi volio da kogod čini tvome.
  10. Voli svoje dijete kakvo god da je – netalentovano, nesrećno, i kad poraste. Raduj mu se u svakom obraćanju jer dijete je praznik dokle god je s tobom.

Januš Korčak – poljski pedagog