Kako zaustaviti crno-bijelo razmisljanje?

Da li se ikada nađete kako razmišljate o ljudima kao isključivo dobrim ili isključivo lošim?  U međuvremenu, pokušavate li prihvatiti “sve ili ništa” pristup životu, doživljavajući sebe neuspješnim ako ne ispunite svaki cilj? Ako vam ovakve vrste scenarija zvuče poznato, možda se samo borite s crno-bijelim razmišljanjem. Iako na racionalnoj razini možda znate da život djeluje u nijansama sive boje, možda će vam biti teško vidjeti vlastiti život na ovaj način.

Dakle, što možete učiniti ako ste crno-bijeli mislilac? I zašto je tako važno razviti nijansiranu obojenu perspektivu? Ovaj će vam vodič objasniti pojam dihotomnog razmišljanja i pomoći vam da svijet posmatrate u bojama.


Šta je dihotomno razmišljanje?

U psihologiji, pojam “dihotomno rezoniranje” se koristi  za označavanje sklonosti da se stvari vide u crno-bijeloj tehnici. Dakle, ako nađete sve dijelite na zadivljujuće ili strašno (bez ičega između), vjerojatno koristite dihotomno razmišljanje.

To znači da vam je teško vidjeti iskustva i ljude koji sadrže mješavinu i pozitivnih i negativnih osobina. Takvo rasuđivanje možete primijeniti i na sebe, što rezultira vrlo teškim unutarnjim kritičarem i hroničnim promjenama samopoštovanja.

Zašto je crno-bijelo razmišljanje problem?

Crno-bijelo razmišljanje uzrokuje niz osobnih i relacijskih poteškoća, uključujući sljedeće:

Ograničena mogućnost uvida u vlastite sposobnosti (posebno one koje uključuju kompromise)Slabo raspoloženjeNedostatak percepcije za savjete drugihIzolacija od ljudiOsjećaj „ovisnosti“ o dramatičnim situacijama sa visokim ulozimaUmor od visokih razina kortizola (hormona stresa)
U odnosima, crno-bijelo razmišljanje može dovesti do ispoljavanja ekstremnih emocija.
Ukratko, život ispunjen dihotomnim razmišljanjem je iscrpljujući i teško je ostati blizu drugima i propuštate ključne prilike za rast.

Kako zaustaviti crno-bijelo razmišljanje?

U vašoj vlastitoj psihologiji crno-bijelo razmišljanje može izgledati potpuno prirodno sve dok neko ne istakne duboke, dugoročne poteškoće koje uzrokuje. Zbog toga je potrebno vrijeme, trud i koncentracija kako bi se razvili novi obrasci mišljenja.

U nekim slučajevima, također možete osjećati da trebate terapijske sesije, ili potencijalno meditaciju kako biste riješili promjene raspoloženja. Međutim, sljedećih pet strategija će vas početi vraćati na pravi put. Morate vježbati svoj um da biste vidjeli nijanse sive boje koje ste prethodno ignorisali.

1. Prihvatite da niste savršeni

Kada učite kako zaustaviti crno-bijelo razmišljanje, prvo što morate  prihvatiti da nitko od nas nije savršen.

Očekujući da ćete uvijek biti najpametniji, najsmješniji i dobri, samo ćete sebe dovesti do faze samoprezira i razočarenja. Dovoljno je jednostavno biti dovoljno dobar; nastojati biti najbolja verzija sebe. Očekivanje savršenstva stvara pokretnu metu koju nikada ne možete pogoditi i stvara od vas vječno nezadovoljnog čovjeka.

Da biste osporili svoju pretpostavku da je savršenstvo neophodno, razmislite o ljudima koje najviše cijenite i poštujete. Kada ih stvarno pogledate, i oni će imati osobne mane, borbe i poteškoće. To vam pomaže vidjeti da je savršen ideal  nedostižan.

Osim toga, razmislite o vremenima u kojima ste bili najsretniji ili najiskreniji, podsjećajući sebe na ono što možete postići tako nesavršeni.

2. Zaustavite se i pitajte zašto

Sljedeći put kada osjetite kako se krećete prema crno-bijelom razmišljanju, zaustavite se i pitajte zašto gledate situaciju (ili osobu) u tom svjetlu. Doista, dobro će vam poslužiti da još više pogledate natrag u svoj život. Možete li se sjetiti kada ste prvi put počeli dijeliti svijet na dvije široke kategorije “dobrih” i “loših”? Jeste li uvijek bili takvi?

U mnogim slučajevima u djetinjstvu se razvija dihotomno rasuđivanje. Vaši roditelji, koji su možda i sami pokušali prihvatiti svoje mane, možda su modelirali ovo razmišljanje. Alternativno, možda se sjećate da ste rekli da ste “dobro dijete” i osjetili ogromnu količinu krivnje kad god niste uspjeli ispuniti taj standard.

3. Pokušajte pronaći sivu u jednoj situaciji danas

Jedna od najpraktičnijih tehnika koje možete upotrijebiti da biste promijenili svoje razmišljanje je kultivirati svakodnevnu naviku gledanja nijansi sive (ne samo crno-bijelo razmišljanje). Izazovite sebe da nađete barem jednu situaciju koja vas izaziva da primijenite dihotomno rezoniranje. Zatim namjerno posmatrajte tu situaciju iz drugačijeg (ne-ekstremnog) kuta.

Na primjer, možda vas prijatelj zaboravi nazvati po prvi put; Pokušajte gledati na to kao na potencijalno opravdanje za neuspjeh i nesreću, a ne na nešto što ukazuje da će ta osoba uvijek biti loš prijatelj.

Alternativno, ako to ne učinite dobro kao što bi vam se nešto svidjelo, zatražite da vidite što vam se sviđa u vezi s onim što ste učinili.

4. Počnite pratiti svoje misli

Kao i vježbanje koje potiče više nijansiranog razmišljanja, može biti stvarno korisno da postanete svjesniji svog razmišljanja općenito. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali svoju samosvijest i pratili svoje misli. Neki ljudi vole postaviti sat (npr. na svoj telefon) jednom na sat, što ih navodi da primijete i razmisle o onome o čemu razmišljaju u tom trenutku. Drugi vole voditi  dnevnik.

Tehnike svjesnosti također povećavaju vaše sposobnosti refleksije i mogu pomoći u ublažavanju učinaka kortizola koji uzrokuju stres. Pokušajte 5-10 minuta vježbe disanja ili skeniranja tijela prije početka ili završetka dana, i usredotočite se na jednostavno prihvatanje onoga što osjećate (bez osuđivanja). Ovaj proces može pomoći da prihvatite svoje nesavršenosti.

5. Saznajte što je uravnoteženo razmišljanje

Vaš mozak može vrtiti dramatičnu priču ili izazvati intenzivne emocije prije nego imate vremena da razmislite o tome da li realno vidite situaciju.

Dakle, kada se na poslu dogodi nešto neprijatno, duboko udahnite i zapitajte se kako bi netko bio miran, razuman (a možda čak i pomalo dosadan!). Nosite svoju zamišljenu verziju perspektive te osobe kamo god krenuli, provjeravajte je protiv vlastitog instinktivnog odgovora. Postupno, vaše procjene trebaju postati uravnoteženije i realnije.

Law of attraction

Leave a Reply