Uputstvo za upotrebu života

Zapisano od velikih mudraca…

Ova pravila, iako su stara preko hiljadu godina su i dalje relevantna i univerzalna; vrijedila su u prošlosti, vrijede danas, vrijedit će zauvijek.

  1. Uz život, na poklon dobijaš i tijelo.

Sviđalo se to tebi ili ne, tijelo će te služiti i pripadati tebi doživotno, pa ga prihvati kakvo god da jest. Važno je ono u tebi, unutra, a ne ono što se vidi.

  1. Dobivat ćeš i lekcije.

Život je stalno iskustvo učenja u kojem svaki novi dan nosi priliku da naučiš nešto više. Ove lekcije, namijenjene osobno tebi, su ključ za otkrivanje i ispunjenje smisla i značaja tvog života.

  1. Ne postoje greške – samo lekcije.

Tvoj razvoj u pravcu mudrosti je proces eksperimentiranja, proba i grešaka, pa je neminovno da stvari uvijek ne idu po planu, ili da ishod ne bude baš takav kakav ti želiš. SAMILOST je lijek za surove odluke, naše i tuđe. Oproštaj nije samo božanski, već također predstavlja i čin brisanja osjećajnog duga. Etičko ponašanje, uz očuvanje osobnog integriteta i s humorom – naročito sposobnošću da se nasmiješ samom sebi i raznim životnim događajima, su osnova stava da su “greške” jednostavno lekcije koje moramo naučiti.

  1. Lekcije se uče dok se ne nauče.

Lekcija će se ponavljati dok se ne nauči. Ono što se prikazuje kao problem ili izazov, iritacija i frustracija predstavlja ponavljanu lekciju – i ponavljat će se tako dugo dok je ne shvatiš kao takvu i naučiš iz nje. Tvoja svijest i mogućnost da mijenjaš stvari su rekviziti kojima izvršavaš ovo pravilo. Također, suštinski je važno prihvatanje činjenice da nisi samo žrtva sudbine ili slučajnosti – moraš priznati “uzročnost” posljedica; to jest, takve stvari se događaju tebi zbog toga kakav si i zbog toga što radiš. Potrebno je strpljenje – promjene se ne događaju preko noći, pa im daj šansu da se dogode.

  1. Učenje nikad ne prestaje.

Dokle god si živ, ima lekcija koje trebaš naučiti. Predaj se “ritmu življenja”, i nemoj se opirati njegovom toku. Posveti se procesu stalnog učenja i promjene – budi dovoljno PONIZAN da uvijek priznaš svoju slabost, i budi dovoljno elastičan da se možeš prilagoditi drugačijem od onoga na što si navikao, zato što će ti krutost uskratiti slobodu prihvatanja novih mogućnosti.

  1. “Tamo” nije bolje nego “ovdje”.

Na drugoj strani brda možda raste zelenija trava nego na tvojoj, ali ključ za beskrajnu sreću nije samo da odeš tamo. Budi zahvalan i uživaj u tome što imaš u tom mjestu na kojem si se našao tokom svog putovanja. Cijeni obilje onoga što je dobro u tvom životu, radije nego da stalno odmjeravaš i provjeravaš stvari koje te uistinu ne vode ka sreći. Život u sadašnjem trenutku ti pomaže da postigneš mir.

  1. Drugi ljudi su samo tvoje vlastito ogledalo.

Voliš nešto ili mrziš na nekome ono što voliš ili mrziš na sebi i u sebi. Budi tolerantan, prihvati druge ljude takve kakvi jesu, stremi da potpuno shvatiš i postigneš objektivni pogled na samog sebe, svoje vlastite misli i osjećaje.

Negativna iskustva su prilika da zaliječiš rane koje nosiš. Podrži druge i čineći to podrži i samog sebe. Kad ne možeš podržati ostale, to je znak da se ne odnosiš pravilno prema vlastitim potrebama.

  1. Što ćeš učiniti od svog života ovisi od tebe samog.

Posjeduješ sva oruđa i sredstva koja su ti potrebna. Što ćeš s njima učiniti, tvoja je stvar. Preuzmi odgovornost za svoj život. Nauči pustiti one stvari koje ne možeš promijeniti.

Nemoj se ljutiti zbog stvari – gorke uspomene ti zamračuju um. U svakom od nas postoji hrabrost – upotrijebi je onda kad je potrebno da uradiš pravu stvar za samog sebe. Svi posjedujemo jaku snagu po prirodi i avanturistički duh, iz kojih trebaš izvlačiti ono što je potrebno da usvojiš ono što slijedi.

  1. Odgovori na sva tvoja pitanja su u tebi samom.

Vjeruj svojim instinktima i svom unutrašnjem osjećaju, pa makar ih čuo u sebi tek kao jedva čujni glas ili mali bljesak inspiracije, ili impuls svijesti. Slušaj svoje osjećaje kao i zvukove. Gledaj, slušaj i imaj povjerenja. Izvlači korist za sebe iz svoje prirodne inspiracije.

Izvor: inspireactachieve.com

Prijevod: Facebook Vesna Mihajlović

Izvor: atma.hr

Leave a Reply