Njeno velicanstvo kafa

Kafa je toliko omiljen napitak u svijetu da ima i svoj dan – 1. oktobar! Tim povodom, dok ispijate svoju šoljicu, pročitajte kako utiče na vaše zdravlje…

Utiče na raspoloženje

Rizik od depresije je 20 posto niži kod žena koje piju četiri šoljice po dva decilitra kafe! Razlog za to je, objasnili su stručnjaci sa Harvarda, to što kofein utiče na hormone, dopamin i serotonin.

Čuva srce

Dnevna doza kofeina između 200 i 300 miligrama čuva srce, tako što poboljšava protok krvi u periodu kada ste u stanju mirovanja.

Povećava energiju

Stručnjaci savjetuju da popijete šolju kafe oko sat vremena prije treninga, jer će vam to povećati energiju i imaćete više snage i izdržljivosti za vježbanje.

Štiti od dijabetesa

Svakodnevno konzumiranje ovog napitka povezano je sa 33 posto nižim rizikom do dijabetesa tipa 2, sudeći prema analizi 28 različitih studija.

Poboljšava pamćenje

Svakodnevno konzumiranje oko 200 miligrama kofeina koji se unese ispijanjem dvije šolje kafe veličine dva decilitra, poboljšava dugoročnu memoriju.

Štiti kožu

Žene koje su konzumirale tri šolje kafe dnevno imale su znatno manji rizik obolijevanja od karcinoma bazalnih ćelija, što je vrsta raka kože.

Čuva jetru

Ispijanje dvije šolje kafe svakog dana štiti jetru od raznih bolesti, poput ciroze.

I zglobovi su zdraviji

Ovaj napitak čuva i zdravlje zglobova smanjujući rizik od gihta, upale zglobova izazvane odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Kafa, kažu stručnjaci, smanjuje rizik da dođe do odlaganja tih kristala u zglobovima.

Na kraju krajeva, prilično je “ljekovito” i kada sa dragim ljudima sjednete da porazgovarate uz šolju kafe, zar ne?

mondo.rs

Leave a Reply