Ukratko zasto je kukuruz zdrav

Kukuruz: Idealna namirnica ovog ljeta
Kukuruz je vrijedna sezonska namirnica koja nas neće opteretiti suvišnim kalorijama. Istovremeno ce nam osigurati ugljikohidrate, brzo raspoloživu energiju i vitamine.

Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica u cijelom svijetu. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se pravi ukusan kukuruzni hljeb. Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima.

Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama, budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 do 100 kcal. Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima, te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Bijeli kukuruz, primjerice, ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A.

Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline – lizin i triptofan. Upravo zbog toga dobro ga je u prehrani kombinirati s mahunarkama, jer se na taj način najbolje zadovoljavaju potrebe za bjelančevinama. 

Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom.

Kukuruz je prirodni lijek:

  • snizava holesterol
  • prevencija je za karcinom kolona
  • djeluje povoljno na nivo šećera u krvi
  • dobar izvor energije
  • pomaže kod želučanih i probavnih tegoba
  • poboljšava rad crijeva

Kukuruz, kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze, te brojnim fitokemihalijama, može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku savremenog čovjeka. Zbog ferulične kiseline koja utječe na antioksidativnu aktivnost, kukuruz ima snazna antikarcinogena svojstva.

Leave a Reply