Umesto nerealnih odluka, usvojite 10 jednostavnih navika

“Zanimljiv post za sve one koji zele ostvariti svoje fitness ciljeve.”

Kada pokušavamo da smršamo sa ekstremnim režimima ishrane i vježbanja, često „pucamo“ i učinimo sebi više štete nego koristi. Umjesto da donosite nerealne odluke, evo 10 jednostavnih navika koje možete usvojiti.

1. Imajte kesicu badema uz sebe u svakom trenutku

Nikada ne znate koliko ćete se zadržati van kuće i kada će vam biti potrebna užina. Bez obzira na to koliko pokušavamo da budemo spremni, razne stvari mogu da iskrsnu i spriječe nas da jedemo na vrijeme. Kada se nađemo u situaciji da smo gladni i bez hrane, često pravimo loše izbore. Zbog toga je najbolje da imate porciju orašastih plodova pri ruci, što je najbolja brza i jednostavna užina.

2. Parkirajte na najudaljenijem mjestu od ulaza

Ukoliko veći dio dana provodite u vožnji i ne krećući se, birajte parking mjesto koje nije blizu ulaza. Ne samo što ćete sagorjeti dodatne kalorije šetajući se do ulaza, već ćete i poštediti sebe nepotrebnog stresa koji ste stvorili tražeći slobodno parking mjesto u blizini.

3. Uradite 10 čučnjeva svako veče pred spavanje

Natjerajte sebe da svako veče uradite 10 običnih čučnjeva prije odlaska u krevet. To će vam oduzeti bukvalno dvadesetak sekundi, a ova vježba će vam nakon dužeg vremena praktikovanja ojačati leđa. Ukoliko vam čučnjevi ujutru više odgovaraju, još bolje. Samo se postarajte da vam 10 čučnjeva postane dnevna rutina.

4. Svake nedjelje postavite pozitivnu mantru na prozor kupatila

Pozitivnost će vam pomoći da započnete nedjelju na pravi način. Kad god imate loš trenutak, podsjetite se svoje mantre za tu nedjelju koja će vam pomoći da se vratite na pozitivno razmišljanje. Potrebno je da razmišljate pozitivno, jednako koliko je potrebno da hranite tijelo zdravom hranom.


5. Ne ograničavajte povrće

Bez obzira na to kojeg plana ishrane se pridržavate, jedite dosta zeleniša i ne razmišljajte o sadržaju ugljenih hidrata ili kalorija. Povrće je puno vlakana i ne samo što vas drže sitim, već vam daju i energiju, što za uzvrat omogućava vašem metabolizmu da bude brži. Zeleniš će vas držati sitima i spriječiti da se prejedate hranom koja goji. Jedite zeleniš i ne brinite o brojanju kalorija, on je dobar za vas i držaće vas sitim i zadovoljnim.

6. Stavite mjericu u svoju kesicu sa orašastim plodovima

Lako je preterati kada su u pitanju orašasti plodovi. Iako su dobri za vas, imaju dosta kalorija i vrlo brzo možete dobiti višak kilograma. Držite mjericu u kesici sa orašastim plodovima, kako biste znali koliko vam je dovoljno za užinu.

7. Zvacite zvaku dok kuhate

Ukoliko često kuhate, sigurno ste u iskušenju da probate sve dok još nije gotovo. Žvakanje žvake će vam pomoći da ne ližete šerpe i unosite nepotrebne kalorije.

8. Dok kuvate, pored sebe držite isjeckano povrće

Ukoliko žvakanje žvake ne funkcioniše kod vas, onda držite uz sebe isjeckano povrće dok spremate obrok. Kako biste ograničili dnevni unos kalorija, možete da grickate papriku, krastavac ili celer.


9. Kada jedete – samo jedite

Živimo u ubrzanom svjetu i često jedemo dok gledamo TV, surfamo po netu ili provjeravamo društvene mreže. Sve to može dovesti do toga da pojedemo mnogo više nego što bi trebalo. Kada ste preokupirani drugim stvarima, ne možete da slušate svoje tijelo koje vam govori kada ste puni. Odvojite posebno vrijme za jelo i uživajte u hrani onako kako dolikuje. Ne samo da ćete pojesti manje kalorija, nego će vam i prijati da se odvojite od tehnologije na kratko.

10. Koristite štapiće umesto viljuške

Potrebno je više vremena kada jedete sa štapićima, umesto sa viljuškom, što znači da morate da jedete sporije. Kada jedemo sporije, dozvoljavamo tijelu da svari hranu i da saznamo na vrijeme kada smo siti. Bez obzira na to koliko ste vješti sa štapićima, oni vas tjeraju da usporite i ne prejedete se.

kodren.com

Leave a Reply