8 namirnica koje više ne biste trebali jesti

Postoji puno dezinformacija o hrani i kako ona utječe na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno jako teškim. S druge strane postoji izvjestan broj namirnica koje treba izbjegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih skoro pa da i nema nikakve koristi, a na mnoge načine predstavljaju rizik po zdravlje.

hljeb

Evo osam namirnica koje nikada ne biste trebali jesti, ako dugoročno želite sačuvati vaše zdravlje.

1. Bijeli hljeb, rafinirano brašno

Po definiciji bijeli hljeb i rafinirano brašno se generalno otrovni za vaše tijelo zato što su zapravo “očišćeni” od svih vitamina, minerala, vlakana, i drugi hranljivih tvari. Zbog toga tijelo ne zna kako pravilno probaviti i asimilirati tu tzv. hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinirano bijelo brašno se bijeli hlorom i još se dodaje bromid, dvije kemikalije koje su povezane s pojavom oštećenja organa i žlijezda.

2. Smrznuta gotova hrana

Većina gotove smrznute hrane prepunjena je konzervansom, industrijskom soli, hidrogeniziranim uljem (trans-masnim kiselinama) i drugim umjetnim sastojcima, da ne spominjemo kako je takva hrana prije smrzavanja bila kuhana i kako je na taj način ostala bez većine hranljivih tvari (pogotovo ako je – nakon što je odmrznuta – opet zagrijavana u mikrovalnoj pećnici).

3. Bijela riža

Kao i bijeli hljeb i bijela je riža prošla “purifikaciju” pomoću koje je iz riže nestala većina hranljivih tvari. Odvojena je od klica i mekinja zbog kojih je riža karakteristične smeđe boje. Bijela je riža nutritivno slabije kvalitete i tijelo je drugačije probavlja nego smeđu rižu.

4. Kokice iz mikrovalne

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica kod filmofila i onih koji često posjećuju kino dvorane, ali je isto tako jedna od najnezdravijih namirnica koje možete jesti. Praktički svaka komponenta kokica iz mikrovalne, od genetski modificiranog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do kemikalija koje služe pojačavanju okusa je nezdrava i odlična podloga za razvijanje bolesti. Povrh svega ovoga kokice iz mikrovalne sadrže kemikaliju poznatu kao dijacetil koja može uništiti vaša pluća. Ako volite kokice kupite kukuruz kod neke bake na pijaci i kokajte u loncu!

5. Salame, hrenovke, konzervirano meso s nitratima

Meso je inače loše za zdravlje, ali ono konzervirano je katastrofa. Salame, kobasice, paštete, hrenovke, šunka u crijevu i i mnogi drugi proizvodi od mesa konzervirani natrijem i drugim kemijskim sredstvima povezani su sa srčanim bolestima i rakom.

6. Umjetni proteini, energetske table

Ovi se proizvodi u reklamama uvijek predstavljaju kao zdrav dodatak prehrani, ali često nije tako. Ove zamjene obroka sadrže procesuirane proteine soje (uglavnom GMO), rafinirani šećer, trans-masne kiseline (hidrogeniziranu mast) i druge štetne aditive koji pridonose razvoju raznih bolesti. Nisu svi proteinski i energetski dodaci štetni, naravno, ali prije kupovine pročitajte što piše na deklaraciji.

7. Margarin

Skriven u razno-raznim namirnicama, margarin, hidrogenizirana – trans–masna kiselina je nešto što želite izbjeći po svaku cijenu! Suprotno vjerovanju maslac i zasićene masti načelno nisu štetni, pogotovo ako su porijeklom od životinja koje se nisu hranile sojom i GMO kukuruzom. Ako takva mast nije za vas, onda se radije držite maslinovog, ili nekog drugog ulja nego margarina.

8. Dijetetski proizvodi

Mnogi, takozvani proizvodi za mršavljenje, sadrže umjetna sladila, koji su neurološki štetni, uzrokuju probavne probleme i endokrine poremećaje. Veliki broj takvih proizvoda također sadrži mnoge kemijske dodatke za okus, koji bi trebali zamijeniti prirodne masti i druge sastojke kako bi se reducirao broj kalorija. Umjesto toga držite se hrane iz koje ništa nije umjetno odstranjeno, što bliže prirodnom, uključujući i visoko masne namirnice koje nastaju onako kako to priroda želi, i vaše će tijelo biti oduševljeno.

izvor

 

 

Leave a Reply