Obećajte ovo sebi i promijenite svoj život

Život nije uvijek ružičast. Život nisu uvijek duge i leptirići. Ponekad je i težak.

Ako ste se već poprilično namučili da biste dogurali do ovdje, nemojte sada odustati, napravite korak naprijed.

promijenite svoj život

Oslobodite se negativnosti što dolazi iz izvora neznanja koji vam govore što možete, a što ne možete. Uradite to tako što ćete obećati sebi da ćete gledati prema naprijed, živjeti prema naprijed i uistinu ići naprijed.

Drugim riječima, počnite sami sebi davati pozitivna obećanja!

Obećajte sebi da ćete uzvraćati udarce, da ćete se boriti još jače, smijati još glasnije i duže i odupirati se nedaćama kad god vas zadese.

Obećajte si da ćete biti sila na koju se treba računati – jer i jeste sila na koju se treba računati.

Dajte sebi ova obećanja i nikada ih nemojte prekršiti.

Ponavljajte za mnom: „Obećajem…“

1. „Prošlost me neće sputavati.“

Iz vlastitih problema, slabosti, neuspjeha, žaljenja i pogreški možete učiti ako ste voljni ili biti kažnjeni ako niste. Zato učite iz njih, svaki dan. Neka vam sve bude učitelj. Ako žalite za nekim odlukama koje ste donijeli u prošlosti, prestanite biti tako strogi prema sebi. Postupili ste najbolje što ste mogli sa znanjem koje ste tada imali. Donijeli ste odluke mlađim umom. Da te iste odluke trebate donijeti s mudrošću koju imate danas, postupili biste drugačije. Stoga se prestanite gristi. Vrijeme i iskustvo na divan nam način pomažu da rastemo i učimo kako bismo danas donosili bolje odluke, i za sebe i za one do kojih nam je stalo.

2. „Prihvatit ću svoj život i nikada neću poricati odgovornost za njega.“

U životu naučite kriviti svoje roditelje, učitelje, mentore, obrazovni sustav, vladu itd., ali nikada sebe. Zar ne? Nikada, baš nikada, niste vi krivi… TO JE POGREŠNO! Krivnja je uvijek vaša, jer ako se želite promijeniti, ako želite ići dalje i nastaviti sa svojim životom, vi ste jedina osoba koja to može učiniti. To je VAŠ potez. To je VAŠA odgovornost. Prihvatite je!

3. „Živjet ću život kakav želim, a ne život kakav bi drugi željeli da živim.“

Dopustite si da slijedite put koji VAS čini sretnima. I prihvatite da će neke osobe u vašem životu odbiti biti uz vas kad se otisnete na to putovanje; nećete dobiti njihovo odobravanje što god da kažete, i to je u redu. Ponekad, kada se posvetite kreiranju vlastite sreće, sudarite se s tuđim percepcijama. Ponekad za nešto veliko morate pustiti nešto drugo. I ponekad je to ‘nešto drugo’ odnos koji od vas traži da uvijek udovoljavate tuđim željama i očekivanjima.

4. „Otpustit ću odnose kojima očito nije suđeno.“

Većina ljudi uđe u vaš život na neko vrijeme samo kako bi vas nečemu podučila. Dođu, odu i ostave trag. I u redu je da više nisu u vašem životu. Nisu svi odnosi trajni, ali lekcije koje vam ti odnosi donose jesu. Ako naučite otvoriti svoje srce i um, svatko, pa i onaj tko vas možda izluđuje, može vas naučiti nečemu vrijednome. Ponekad će vam biti čudno što ste proveli toliko vremena s nekim s kim više niste povezani, no točno tako treba biti. Vi ste točno tamo gdje trebate biti, kao i svi mi.

5. „Neću dopustiti da mi neka situacija dugotrajno ukrade osmijeh.“

Čak i kada postane doista teško, zastanite na trenutak i sjetite se tko ste. Prisjetite se onoga što za vas u životu ima pravo i dugotrajno značenje. Osmijehnite se tome dokle ste dogurali. Doista, ne postoji ništa ljepše i moćnije na ovom svijetu od osmijeha koji je izronio iz suza. Svaka budala može biti sretna kada nema nikakvih problema. No, samo se snažna duša iskrena srca može smijati u situacijama koje tjeraju u plač. Bez obzira na to koliko vremena treba proći, bit će bolje. Držite se i idite dalje. Teške situacije izgrađuju snažne osobe.

6. „Uvijek ću se truditi izlaziti izvan granica vlastite udobnosti.“

Samo zato što se mučite ne znači da gubite. Svaki veliki uspjeh zahtjeva neku vrstu vrijedne borbe. Zapamtite: kada se borite, ojačavate i postajete pametniji! Što više vremena provodite u tom stanju, brže učite. Bolje je provesti iznimno vrijednih deset minuta rastući, nego osrednjih sat vremena trčeći u mjestu. Svaki dan trebate vježbati pomicanje granica svojih mogućnosti, rastezati se uvijek i uvijek iznova, griješiti, posrtati, učiti iz tih grešaka i rastezati se još više.

U svijetu u kojem zavjeti često ostaju neispunjeni, gdje obećanja nisu više ono što su nekad bila, bilo bi lijepo vidjeti kako riječi dobijaju natrag svoju moć, zar ne?

Kad dajete obećanje, zapamtite da ona moraju biti potpomognuta predanim djelovanjem. Slika koju imate o sebi u budućnosti ovisi o akcijama koje poduzimate danas.

Obećajte to sebi i dokažite si da obećanja nisu prazna!

Marc Chernoff, Izvor: http://atma.hr/

 

Leave a Reply