Zašto treba da jedete smokve?

Zašto treba da jedete smokve?

Sočna i slatka smokva jedno je od prvih vrsta voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11 hiljada godina. Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama svijeta na obje polutke.

Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva (lat. Ficus carica). Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja.

Zašto su smokve zdrave?

Unatoč niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.

Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.

Svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Klorogenska kiselina u smokvama uravnotežava nivo šećera u krvi.

Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.

U smokvama su pronađeni i spojevi s antikarcinogenim djelovanjem – benzaldehid i kumarini.

Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno djelovanje ovih spojeva na karcinome prostate i kože.

jedete smokve

Slakte i mesnate, svježe smokve vam tokom augusta i septembra mogu zameniti grickalice. Smokve se mogu koristiti i kao čaj, a mogu da stoje u zamrzivaču do 6 mjeseci.

Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvodžem i drugim mineralina.

U nastavku slijedi niz razloga zbog kojih smokve treba da uvrstite u svoj jelovnik:

Prevencija raka
Japanski naučnici su dokazali da sastojak smokvi benzaldehid doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe se vjeruje da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.
Smanjuju holestrol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija visokog krvog pritiska i srčanog udara
Omega 3 i omega 6, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardiovaskularnih organa. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u liječenju šećerne bolesti
Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ukoliko se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokvi spriječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.
Laksativno dejstvo i lijek za stomačne tegobe
Kompot od smokve deluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proliv.

Pomoć kod hemoroida
Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasna koliko i sami lijekovi.

Zdrave su za kožu
Kada se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izleči upalu poput apscesa i čireva. Pomažu prevenciji i liječenju akni.

Mienjaju mliječne proizvode

Ukoliko ste netoleratntni na mliječne proizvode, smokve mogu da vam pomognu. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mlijeko ili jogurt.

Ubijaju viruse
Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, od grubo samljevenih smokvi se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo

Pomožu  mršavljenju
Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbjeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti
Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete svježe, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Otklanjaju nesanicu
Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u liječenju nesanice i poremećaja sna. Minerološki sastav pozitivno deluje na nervni sistem, pa pomaže i kod depresije.

Pojačavaju seksulanu želju
Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje.

Suhe smokve  su koncentrirana superhrana

Suhe smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata.

Imaju više kalorija od svježih – 249 kalorija na sto grama.

I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, osobito za dobro raspoloženje.

Suhe smokve obilan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra.

Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina, te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska.

Kuhane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

Izvori:

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/smokva

http://stil.kurir.rs/socna-vocka-koja-leci-sve-15-razloga-da-jedete-smokve-clanak-4070

 

Leave a Reply