Šta je homocistein u krvi i zasto je opasan?

Povišen homocistein u krvi glavni krivac za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Mnogo je opasniji od holesterola.

Kada je reč o pomenutim kardiovaskularnim tegobama, LDL holesterol više nije glavni krivac, potisnula ga je ova aminokiselina, kako tvrde kardiolozi širom svijeta.

U nastavku članka saznajte šta je i kako nastaje homocistein, u kojoj hrani je zastupljen, te kakva je njegova uloga u organizmu.

homocistein u krvi

Kakva je uloga cisteina i metionina?
Homocistein je aminokiselina koja nastaje iz metionina (još jedna aminokiselina), koji se nalazi u mesu, ribi i brojnim mliječnim proizvodima. Da bi se ova reakcija odigrala, neophodni su vitamini B12, B6 i nezaobilazna folna kiselina (izuzetno važna trudnicama).

Homocistein se u tijelu pretvara u cistein, preko vitamina B6, koji sprovodi ovu reakciju. On takode može biti recikliran u svoj prethodni oblik metionin, koristeći enzime vitamina B12. On je isto tako važan protein u tijelu, s brojnim ulogama. Uključen je u način oblikovanja ćelija, održavajući njihovu formu i međusobnu povezanost. Osim toga, izvor je sulfida i učesnik metabolizma različitih metala, uključujući gvožde, cink i bakar. Takođe, reaguje kao antioksidans.

Ukoliko se homocistein ne može pretvoriti u cistein ili vratiti u formu metionina, njegov nivo u tijelu se naglo povećava. Povišen nivo homocisteina povezan je sa pojavom srčanog udara, šloga, uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka, ali nosi i veći rizik od Alchajmerove bolesti.

Koje su normalne vrijednosti u krvi?

Većina stručnjaka smatra da gornja granica normalne vrijednosti homocisteina iznosi 10 do 12 mikromola po litru, čak i 6 ili 20 za osobe starije od 60 godina. Međutim, ima i onih koji tvrde da je svaka vrijednost preko 7 mikromola po litru itekako problematična.

Zašto su važne analize i kontrole kod doktora?
Povišeni nivoi homocisteina povezani su sa moždanim udarom, infarktom i stvaranjem krvnih ugrušaka. Ako se kod nekog javi neki od navedenih zdravstvenih poremećaja, a pritom nisu prisutni rizikofaktori poput pušenja, visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola ili dijabetesa – onda je na doktoru da potraži druge uzroke, u šta spada i obavezna provjera nivoa homocisteina u krvi.

Homocisteinurija je rijetka, nasljedna bolest po kojoj oboljeli imaju abnormalno visoke nivoe ove aminokiseline, usljed poremećaja metabolizma metionina. Ovo stanje se povezuje s brojnim drugim defektima pri rođenju, što uključuje i anomalije skeletne muskulature.

Kod odojčadi čija porodična istorija bilježi dijagnoze homocistinurije preventivna kontrola kod doktora može sprečiti buduće bolesti koje su takođe povezane s ovim metaboličkim defektom.

U slučaju odojčadi i male djece koja imaju očne probleme poput miopije (kratkovidosti), promjene u obliku očnog sočiva i anomalije kostiju – takodje bi trebalo provjeriti koliki je homocistein u krvi.

Sta kada su vrijednosti homocisteina iznad nivoa?

Koji su mogući simptomi povišenog nivoa homocisteina u krvi?

Čest je slučaj kad je homocistein povišen, da se ne javljaju nikakvi simptomi. On utiče na zidove krvnih sudova, povećavajući rizik od ateroskleroze ili sužavanja krvnih sudova. Kao posljedica javljaju se moždani i srčani udar, tromboze u cirkulaciji i plucna tromboembolija.

Postoji veza između njegovog nivoa u tijelu i veličine samih arterija, koje snabdevaju mozak krvlju. Što je veći njegov nivo, to su karotidne arterije vise ugrozene.

Rizik od duboke tromboze vena i plućne embolije takođe može biti povezan s povišenim nivoima ove amino-kiseline u tijelu. Neki naučnici smatraju da postoji veza pogotovo kod starijih ljudi. Osim toga, Alchajmerova bolest i drugi tipovi demencije češće se mogu sresti kod pacijenata kod kojih su navedene vrijednosti povišene.

Kod djece koja imaju uslove za razvoj genetski nasledne anomalije homocisteinurije, ova aminokiselina utiče i na sam metabolički proces njegovog pretvaranja u cistein. Rezultat toga može biti pomeranje sočiva oka, utonuće grudnog koša, te mentalna i fizička zaostalost.

Homocistein u trudnoći najčešće opada. Povišeni nivoi ove aminokiseline mogu biti povezani s anomalijama u razvoju fetusa i potencijalnim problemima krvnih sudova i placente. Takođe može postojati veza s razvojem eklampsije kod trudnica.

Zašto se povećava nivo homocisteina?

Do povećvanja nivoa ove aminokiseline, dolazi kada metabolizam cisteina nije u mogućnosti da prevede metionin u cistein. To se može dogoditi zbog nedostatka vitamina B6, B12 i folne kiseline u ishrani.

Alkohol sam po sebi može izazvati porast ovih vrijednosti, jer se kod alkoholičara inače bilježi nedostatak vitamina B. Osim toga, genetske abnormalnosti mogu uticati na sposobnost organizma da metaboliše homocistein u cistein – uzrokujući time podizanje nivoa homocisteina u urinu.

Eliminišite višak amino-kiseline pomoću suplemenata
U slučaju povišenog nivoa preporučuje se uzimanje vitamina B6, B12 i i dragocjene folne kiseline. Efekti vitaminske terapije mogu se pratiti rutinskim, planiranim analizama krvne slike. Kod nekih oboljelih izostaje pozitivna reakcija na vitaminsku suplemlmentaciju i smatraju se otpornima na piridoksin.

Budući da homocistein u ljudskom organizmu nastaje iz aminokiseline metionin, koju unosimo hranom, savetuje se izbjegavanje namirnica koje je sadrže u većem procentu, kao što su meso, mlijko i mliječni proizvodi, riba i žumance.

Većina stručnjaka razmatra opasnosti od njegovih povišenih vrijednosti, ali i nizak nivo aminokiseline je takođe problematičan. On može pospješiti oksidativni stres, ograničiti sposobnost organizma da izađe na kraj s pojedinim vrstama toksina, te izazvati povišenu produkciju amonijaka, hidrogen-sulfida i potencijalno neurotoksičnih sulfata.

Pomoć u vidu suplemenata

Preporučuju se: folna kiselina, vitamin B6, vitamin B 12, vitamin B2 i nezaobilazni cink. Od nedavno se u prodaji pojavio i homocistein regulator, koji možete koristiti tek nakon konsultacija sa ljekarom, uzima se jednom dnevno po pola kašičice, razmućene u čaši vode.

Najbolja pomoć iz prirode

Visok nivo homocisteina mogu da snize slijedeće zdrave namirnice: bijeli luk, špargla, brokoli, sočivo, razno voće, leblebije, integralni pirinač, kurkuma, orašasti plodovi, mahunarke, zdrava ulja i masnoće.

Kako sniziti homocistein u krvi ishranom?
Jedite manje masnog mesa, a više ribe i povrća

Jedite najviše četiri porcije posnog mesa nedeljno, a ribe (nikako pržene) najmanje tri puta. Osim toga stručnjaci savjetuju i što češće konzumiranje tofua, tempeha, mahunarki, humusa – bar pet puta nedeljno.

Uzimajte što više zeleniša

Svježe povrće i voće treba jesti bar dva puta dnevno. Povrće bi trebalo da čini najmanje polovinu obroka.

Ne zaboravite bijeli luk

Dovoljno je pojesti čehno bijelog luka svakog dana, a ako ne možete da podnesete njegov miris ili ukus – uzimajte suplemente koji ga sadrže.

Redukujte kofeinske napitke

Nemojte piti više od jedne šolje kafe ili dvije šolje crnog ili zelenog čaja dnevno. Zamjenite ih biljnim čajevima

lzbegavajte alkoholna pića

Ograničite unos alkohola na čašu piva ili decilitar vina dnevno, jer je sve preko toga je previše.

lzbjegavajte stresne situacije

Ako ste svakodnevno izloženi stresu, što prije se posvetite nekim vidovima psihofizičke relaksacije, kao što su šetnja u prirodi, plivanje, joga, meditacija.

Ostavite cigarete pod hitno

Da bi se homocistein u krvi doveo na normalne vrijednosti, najvažnije je da cigarete bacite već danas.

Uzimajte suplemente i dodatke ishrani

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina (naročito B-grupe) i minerala, uzimajte dodatke ishrani. Za održavanje normalnih vrihednosti homocisteina u krvi potrebno je oko 20 mg vitamina B6. 200 mcg folne kiseline i 10 mcg vitamina B 12.

Preuzeto sa stranice: http://zdravailepa.com/zdravlje/sta-je-homocistein-u-krvi-vrednosti/

Leave a Reply