Plan za pravilnu detoksikaciju tijela

Zdrav nacin zivota nije samo pomodarstvo. Vrijeme je da napravite nesto pozitivno za sebe i svoje zdravlje. U nastavku sjajan plan za pravilnu detoksikaciju tijela.

Unosite dovoljno tekućine u organizam

Voda održava nas sistem, potičući bubrege, jetru, debelo crijevo i limfne čvorove raditi glatko. Niposto nemojte pretjerivati s vodom ako niste žedni, cilj detoksikacije je da se dnevno popije jedan do dva litra vode, plus dvije šoljice čaja ili kafe. Dobar pokazatelj da ste dovoljno hidrirani je redovan i prilično bistar urin.

Dnevni unos kalorija

Unosite od 1400 do 1600 kalorija dnevno. Nemojte gladovati. Ako unosite manje od 1200 kalorija dnevno, vaše tijelo prestaje da topi mast i prelazi na mišiće. Istovremeno ako je unos kalorija manji of 1200 nećete unijeti dovoljen broj vitamina. Deficit vitamina moze ozbiljno narusiti vase zdravlje.

Počnite sa zdravim doručkom

Ovo ste sigurno čuli hiljadu puta, ali zaista je jako važno da ne preskacete doručak. Preskakanjem doručka nećete dobiti svu potrebnu energiju za početak dana. Dobre opcije za početak dana mogu biti zobena kaša začinjena cimetom i orasima, neslan grčki jogurt, jabuka s kikiriki maslacem, ili jaje s grahom i lososom ili komadićem tosta.

Shake od zelenog povrća

Za ručak i večeru, izmiksajte u blenderu zeleno povrće. Zeleno povrće je jako dobro za bilo koju dijetu, jer sadrži malo kalorija, a njime povećavate unos vlakana u organizam. Izmiksajte svježe povrće. Dobar izbor je naravno špinat, kelj, brokula i mrkva. Začinite sve to svježim đumbirom, peršinom ili bosiljkom. Ako želite sve to zasladite dodajte i jednu jabuku. Ovaj kombinirani šejk pruža mnogo vitamina, minerala i antioksidansa.

Konzumirajte hranu koja sadrzi proteine

Ponekad niste u mogućnosti da napravite šejk. Zamijenite ga onda hranom koja sadrži proteine, kao sto je riba, piletina ili grah. Dobra zamjena mogu biti i integralne žitarice.

Odaberite pravu užinu

Kada kasno u noć poželite nešto gricnuti, opredijelite se za neslane kokice, orahe, voće ili mali komad čokolade.

Prekidanje s nezdravim namirnicama

Namirnice koje nikako ne biste smjeli unositi u organizam su šećer, bijelo brašno, riža, masno meso i mliječni proizvodi.

Pokrenite se!

Možda nećete osjetiti napredak sve dok ne počnete vježbati. Vježbama ćete stimulisati cirkulaciju i izbaciti toksine iz organizma.

Gluten nije zlo!

Unatoč trendovima u kojima dominira hrana bez gluteuna, nova istraživanja pokazuju da će vam žitarice pomoći pri detoksikaciji.

Izvor: elle

http://oazaznanja.com/zdravlje/plan-za-pravilnu-detoksikaciju-vaseg-organizma/

Leave a Reply