Koja hrana sadrži najviše proteina?

Život treba živjeti punim plućima, a da bi to bilo moguće važno je paziti na zdravlje, njegovati ga i ne dozvoliti da bilo što poremeti ravnotežu. To je moguće uz pravilnu i uravnoteženu prehranu bogatu namirnicama koje u sebi imaju dovoljnu količinu vitamina, minerala i vlakana.

Za bolji i kvalitetniji život ne treba zaboraviti proteine. Zbog čega su toliko važni? Proteini ili bjelančevine smatraju se najvažnijim tvarima u tijelu s jednom od najvećih uloga, budući da pomažu izgradnji noktiju, unutarnjih organa, mišića, kože i kose. Proteini su izgrađeni od aminokiselina i smatraju se sastavnim dijelom stanica u tijelu čovjeka.

Rast i razvoj su dvije najvažnije zadaće koje imaju proteini. Očito je kako su bjelančevine potrebne svakom čovjeku, pa je važno pronaći način kako ih unositi u organizam uz pomoć namirnica od kojih ćete spremati razne specijalitete.

Dobro je što ih ima puno, a potrebno je pronaći namirnice koje volite jesti i uz pomoć njih poboljšati kvalitetu života. Bjelančevine su prisutne skoro u svim namirnicama osim u mastima i šećeru. Prije upoznavanja s brojnim namirnicama dobro je znati kako postoje dvije vrste bjelančevina koje se mogu dobiti iz hrane. To su biljne bjelančevine i one životinjskog porijekla.

Proteini životinjskog porijekla nalaze se u namirnicama kao što su: mlijeko, sir, jogurt, jaja, meso i riba. Proteini biljnog porijekla nalaze se u namirnicama: kukuruz, ječam, pšenica, riža, soja, leća i grah. Pored proteina navedene namirnice imaju i važne aminokiseline.

Dobro je znati kako nije važno samo pojesti hranu koja u sebi ima proteine, nego i paziti što jedete, jer se namirnice međusobno razlikuju po aminokiselinama, od čega je samo njih devet potrebno organizmu svakog čovjeka.

S ribom nećete nikada pogriješiti, jer uz spomenute bjelančevine, obiluju i vrijednim omega 3 masnim kiselinama koje su najvažnije za dobar rad srčanog mišića.

Neka se i orašasti plodovi nađu na vašem popisu, jer pored proteina sadrže i dobre masti. Orašasti plodovi nisu jedini, njima se pridružuju i cjelovite žitarice.

Ne zaboravite na pileća prsa koja sadrže malu količinu masti i puno proteina, te zeleno povrće poput blitve i kelja. Jaja su i dalje odlično rješenje za doručak.

Obogatite prehranu ukoliko već niste navedenim namirnicama i poboljšajte si kvalitetu života. Vrijeme je da svoje zdravlje stavite na prvo mjesto i to nikada vise ne zaboravite.

http://www.savjetnica.com/namirnice-s-najvise-proteina/

Leave a Reply