Zašto su sirevi dobri za zdravlje?

Znate li da su sirevi iznimno zdrave namirnice? Sirevi vam mogu pomoći u očuvanju zdravlja, ali i održavanju vitkosti. Sir je za mnoge ljude diljem svijeta jedna od omiljenijih namirnica. No, uz sir se vežu mnoge zablude, pa ga ljudi znaju izbjegavati. Najčešće je riječ o glasinama da je riječ o namirnici koja deblja i koja nije pretjerano zdrava. Je li to baš tako? Svjetski stručnjaci proveli su brojna istraživanja koja dokazuju da je sir zdrava namirnica koja ljudskom tijelu može donijeti mnoge koristi.

image

Mozzarella sjajno ide uz svježe povrće
Bez obzira na to koju vrstu sira volite jesti, činite dobro svojemu tijelu. Sir još uvijek nije dovoljno cijenjen kao zdrava namirnica, ali to ne umanjuje njegovu djelotvornost. Kako navode stručnjaci, sir jača kosti i zube, olakšava trudnoću i PMS tegobe, proljepšava kožu i štiti od karcinoma. Vrijeme je da upoznate različite vrste sira i odaberete onu koja vama najviše odgovara.

Svježi kravlji sir
Riječ je o siru koji spada u kategoriju svježih sireva. Posebno je popularan među ljudima koji redovito prakticiraju tjelovježbu i paze na tjelesnu težinu i zdravlje. Ima malo masnoća, ali zato obiluje proteinima koji su potrebni za izgradnju mišića. Osim što se može jesti samostalno, ukusan je i kao dodatak drugim obrocima. Izvrsno ide uz voće i različite vrste džema. Svježi kravlji sir zdrava je namirnica koju bi svi trebali konzumirati.

Feta
Feta je grčki sir koji se pravi od kozjeg i ovčjeg mlijeka. Pogodan je za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu, a za neke koji ne vole slano, to je preslan sir. No, to je problem koji se lako rješava. Samo ga namočite u hladnu vodu ili mlijeko na nekoliko minuta. I to je sir koji je ukusan kada ga jedete samog, a dobar je i u kombinaciji s ostalim namirnicama. Posebno je ukusan u salatama. Smatra se jednim od najzdravijih sireva.

Gouda
Sir gouda je polutvrdi masni sir spravljen od kravljeg mlijeka. To je najpoznatiji i najcjenjeniji nizozemski sir. Postoji nekoliko vrsta takvog sira – onaj koji je napravljen od obranog mlijeka, onaj koji je napravljen od manje masti, kao i onaj koji sadržava znatno manje laktoze od klasične goude. Ovaj ukusni sir može se koristiti u pripremi obroka s tjesteninom i krumpirom, a ukusan je i samostalno. Riječ je o zdravoj namirnici za koju kažu da je i dobra za probavu.

Parmezan
Parmezan je tvrdi, masni, mrvičasti sir i po mnogima je najzdraviji sir od svih. Proizvodi se od neobranog kravljeg mlijeka, a najčešće se koristi u tjesteninama, salatama i juhama. Parmezan obiluje vitaminima i mineralima, lako se probavlja i dobar je saveznik u borbi protiv holesterola. Ima brojne prednosti, pa ga nastojte uvrstiti u svoj jelovnik.

Rikota
Rikota je talijanski mekani i nefermentirani sir. Priprema se od obranog ili dijelom obranog kravljeg mlijeka i sirutke, no izvorno se radi od ovčjeg mlijeka. Sir je ima sladak okus, a najbolji je za izradu salata, deserta, lazanja i sličnih jela. Sadržava iznimno malo masnoće, pa je dobar za one koji paze na tjelesnu težinu.

Mozzarella
To je sir porijeklom iz Napulja, a izvorno se proizvodio od bivoljeg mlijeka. I danas je ta vrsta mozzarelle na cijeni, ali najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka. Mozzarella je gladak sir bez kore i bijele je boje. Nema poseban okus, pa je se može dodavati raznim jelima, a odlična je i u kombinaciji sa svježim povrćem. Mozzarela sadržava mnogo kalorija, pa je se ne preporučuje ako želite smršavjeti. Međutim, iznimno je zdrava jer sadržava bjelančevine, nezasićene masne kiseline i vitamin D, pa je dobra za srce, krvotok, kosti i mišiće.

Gorgonzola
Ovaj talijanski sir dobiva se od kravljeg mlijeka i prekriven je plavom plemenitom plijesni. Ima vrlo intenzivan, ali ugodan okus. Smatra se sirom koji je dobar za gastroenterološke tegobe, a pripisuje mu se i epitet eliksira dugovječnosti. Gorgonzola se proizvodi od mlijeka vrhunske kakvoće koje ne sadržava tragove antibiotika ni pesticida, a zbog njezinih svojstava ima i antibiotičko djelovanje. Gorgonzola lijepo ide uz pizzu i tjesteninu, a sjajan je dodatak i salatama.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)

Izvor

Leave a Reply