6 razloga zbog kojih vam kasni (a nije u pitanju trudnoća)

Osim ako ne pokušavate da ostanete u drugom stanju, redovna mjesečnica je i blagoslov i prokletstvo. S jedne strane, grčevi, nadutost i promjene raspoloženja su neminovni. Opet, s druge strane, niste trudni. Iznenadni izostanak mjesečnice, kada niste u drugom stanju, može biti i trenutak kada ćete se zabrinuti, ali postoji nekoliko faktora koji mogu biti razlog.

image

Evo i o čemu se radi.

Prekomjerna fizička aktivnost ili veći gubitak kilaže

Ako se vaš indeks tjelesne mase (BMI) naglo spustio ispod 18 ili 19, to može uticati na izostanke mjesečnice. Ipak, ovo nije strogo zasnovano na BMI. Ozbiljna oboljenja, kao što su anoreksija i bulimija, mogu izazvati izostanke, ali isto tako i prekomjerno vježbanje.

Stres

Veći, zastrašujujući događaj u vašem životu može izazvati amenoreju hipotalamusa. Ovo posebno područje mozga, hipotalamus, zapravo je mjesto u kojem se reguliše većina hormona vezanih za mjesečnicu. Hipotalamus je pod velikim uticajem stresa. Ukoliko se suočavate sa nekim velikim životnim izazovom, smrtnim slučajem u porodici, raskidom ili bilo kojim drugim događajem koji vas je potresao, to bi mogao biti uzrok izostanka mjesečnice.

Nepravilan rad štitne žlijezde

Smještena u vašem vratu, štitna žlijezda reguliše metabolizam. Pored toga, ona “komunicira” i sa drugim mnogobrojnim sistemima vašeg organizma, kako bi sve “teklo po loju”. Njen nepravilan rad može uticati na izostanak mjesečnice.

Sindrom policističnih jajnika

To je hormonska neravnoteža koja se svodi na manjak ovulacije tako da imate izmijenjene nivoe estrogena, progesterona i testosterona. Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati neredovan ciklus, ali i putpunosti ga zaustaviti.

Kontracepcijske pilule

Izostanak mjesečnice može biti bezopasna nuspojava mjera koje ste preduzeli s ciljem izbjegavanja neželjene trudnoće. Korištenjem određenih kontracepcijskih pilula može doći do izostanka mjesečnice.

Preuranjena menopauza

Ona se najčešće dešava kod žena u tridesetim godinama života, a pored izostanka mjesečnice najčešći simptomi su valunzi, noćno znojenje i vaginalna suhoća. Ovo stanje i nije baš uobičajeno, ali ipak bi bilo dobro da se obratite ginekologu kako biste otklonili sve sumnje.
Autor: http://minimagazin.info

Izvor

Leave a Reply