10 psihičkih barijera kojih se trebate riješiti da biste imali fantastičan život

Nalazite se u imaginarnom balonu. U korpi od pruća samo ste vi i vaše stvari. Nešto je krenulo naopako i veoma brzo počinjete da gubite visinu. Udarićete u zemlju za desetak minuta ukoliko ne smislite nešto na brzinu. Jedino neposredno rješenje je da se otarasite viška tereta i izbacite najmanje pola svojih stvari. Ili to ili da udarite u zemlju za deset minuta. Gledate u svoje stvari i oklijevate par trenutaka, ali onda radite ono što morate uraditi i počinjete da izbacujete stvari koje ste skupljali pola svog života, jednu po jednu. Teret postajte lakši, spuštanje se usporava i polako počinjete da se ponovo dižete u visine. Osjećate se mnogo lakše, opuštenije i bolje.

image

Ovo se dešava svima nama u manje dramatičnim okolnostima. Povezujemo se sa stvarima koje smo skupljali tokom godina. Neke od njih mogu imati praktičnu vrijednost. S drugima smo se sentimentalno povezali tokom vremena. Neke su, jednostavno, nepotrebne.

Naš mentalni život ima istu sudbinu. Dugi niz godina u našim mislima nosimo dosta stvari – našu životnu priču, emocionalnu vezanost, uvjerenja i druge stvari koje se mogu zadržati u našem umu dugi niz godina. Neke od njih su beskorisne ideje koje nas nikud ne vode. Neke su emotivne krhotine teških trenutaka iz naše prošlosti. Neke od njih su uvjerenja za koja smo vezani bez ikakvog opravdanog razloga. A neke od njih su samo-destruktivne navike i strahovi.

Ako se u stvarnom životu nađete u situaciji koja je ekvivalentna balonu s početka priče, sledećih deset psihičkih barijera trebate eliminisati.

Eliminišite toksičnu privrženost.
Prema budističkoj filozofiji, privrženost je jedan od korijena svih patnji. Privrženi smo svim vrstama stvari pa čak i određenim stvarima koje nam uopšte ne služe. Jeste li privrženi nečemu? U kojoj mjeri? Da li ta privrženost onemogućuje da budete ono što jeste? Da li patite zbog nje? Dobro sagledajte situaciju i razbijte iluzije. Znajte da svaka vrsta toksične privrženosti može biti ublažena pa čak i u potpunosti eliminisana.

Eliminišite osjećaj krivice.
Krivica nema apsolutno nikakvu funkciju. Razmislite o tome: šta to krivica može riješiti? Ona vas samo zadržava u zatvoru samomučenja i tuge.

Eliminišite negativno razmišljanje. Pesimistične misli i negativni stavovi drže vas zaključanima u mračnoj auri koja se prožima u svemu što radite. To je prilično opasna linija po kojoj možete hodati. Imajte na umu da misli utiču na svijet oko vas.

Eliminišite samokriticizam.
Mnogo puta smo sami sebi najveći neprijatelj. Često se kritikujemo s najboljim namjerama, a onda pređemo preko prihvatljive granice. Kriticizam se tada pretvara u obeshrabrujuću poruku. Eliminišite ga i budite dobri, ljubazni i nježni prema sebi.

Eliminišite predrasude.
Zbog njih postajete ogorčeni i puni mržnje. One ograničavaju vaše mogućnosti smislenog povezivanja sa drugim ljudima.

Eliminišite kompulsivno razmišljanje. Da li stalno radite nešto samo zato što osjećate da to trebate uraditi, bez ikakvog očiglednog razloga? Vrijeme je da ozbiljno razmislite o koristi takvog načina djelovanja i razmišljanja, kao i o nuspojavama.

Eliminišite potrebu za tuđim odobrenjima.
Često smo skloni traženju odobrenja od drugih ljudi. To nije nimalo dobro. Vi imate svoj život koji trebate živjeti onako kako vi želite. Traženje odobrenja od drugih zapravo je vrsta ponašanja putem kojeg tražite pažnju, a to može ugroziti vaš nivo samopouzdanja i samopoštovanja.

Eliminišite “Uradiću to sutra” stav.
Ovo je taktika odlaganja koja pokušava da sabotira obavljanje važnih zadataka. Pokušajte da budete svjesni kada vas ona “napadne” i svjesno se natjerajte i pogurajte da obavite bar prvi dio zadatka. Nakon toga ćete nastaviti dok ne obavite cjelokupni zadatak, jer “teški” dio je na samom početku odnosno najčešće je teško započeti nešto.

Eliminišite anksiozne misli.
One se rađaju iz vašeg straha od nepoznatog i neizvjesnosti o budućnosti. Pomisao da se nešto neugodno može desiti samo je nerealna misao koju ste sami stvorili. Zapitajte se: “Da li je ova misao zasnovana na stvarnom dokazu?”

Eliminišite bespotrebne stvari.
Često smo privrženi i povezujemo se sa stvarima svih vrsta. Ponekad zatrpavamo svoj život bespotrebnim stvarima i predmetima. Eliminišite ih i pojednostavite svoje životno i radno okruženje.
Autor: minimagazin.info

Leave a Reply