5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli hljeb

Koliko god bio ukusan, bijeli hljeb nije zdrav i trebali biste ga izbjegavati. Štaviše, stručnjaci preporučuju da ga treba totalno izbaciti iz upotrebe i zamijeniti ga nekom od alternativa. Evo i zašto.

Sadrži previše soli

Bijeli hljeb, sam po sebi, sadrži toliko soli da sendvič ili neki drugi “brzinski” obrok, u kojem je on glavni sastojak, može premašiti prosječnu dozvoljenu količinu soli u organizmu. Iako ga visok sadržaj soli čini ukusnijim, loše posljedice su drastične i mogu, na kraju, prouzrokovati više ozbiljnih oboljenja.

image

Sadrži previše hemikalija

Bijeli hljeb sadrži puno hemikalija i stetnih aditiva koje se koriste prilikom njegove proizvodnje. Takođe, brašno koje se koristi za njegovu proizvodnju se izbjeljuje hemikalijama, kao što su kalijum bromat, hlor dioksid i benzoil peroksid. Sve ove hemikalije hljebu daju dodatni bijeli izgled i čine njegov ukus toliko neodoljivim.

Ima visok glikemijski indeks

Bijeli hljeb ima visok glikemijski indeks (GI). Namirnice sa visokim GI drastično povećavaju nivo šećera u krvi zbog čega organizam proizvodi više inzulina nego što je to potrebno. Inzulin je hormon koji reguliše metabolizam masti u organizmu. Povećana količina inzulina sprečava sagorijevanje masti izazivajući neželjeno povećanje tjelesne težine i akumulaciju masti.

Povećava nivo lošeg LDL holesterola

Bijeli hljeb podiže nivo lošeg LDL holesterola u krvi. Ovo može dovesti do povišenog krvnog pritiska, zadebljanja arterija, krvnih ugrušaka, srčanih oboljenja i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Izaziva lošu probavu i debljanje

Zbog raznih loših efekata koje ima bijeli hljeb, on utiče na metabolizam te je odgovoran za izazivanje loše probave. To je uglavnom zbog nedostatka prehrambenih vlakana i prekomjernog skladištenja masti što ometa normalan proces probave i dovodi do nekoliko probavnih oboljenja, uključujući i sindrom iritabilnog kolona. Zbog navedenog, bijeli hljeb može biti odgovoran za izazivanje raka debelog crijeva.

U našem podneblju hljeb se konzumira u velikim količinama. Međutim, bitno je znati da bijeli hljeb, koliko god bio ukusan, može biti uzrok raznih oboljenja. Alternativa bijelom hljebu je crni hljeb. Osim toga, možete konzumirati i hljeb od raži ili cijelog (punog) zrna. Ukus je odličan, a puno su zdraviji od bijelog hljeba.

Autor: minimagazin.info

Leave a Reply