Zašto je med zdrav?

Med predstavlja mješavinu raznih vitamina, manjeg broja minerala, amino i organskih kiselina, kao i enzima i peludnih zrnaca. No, ono što biste stvarno želeli da znate o medu je slijedeće  – Med je izvandredan izvor energije, te ga zbog tog kvaliteta po pravilu najviše cijene a samim tim i koriste sportisti. Osim što spada u takozvane “ brze šećere“ (trenutno nadoknađuje energiju nakon konzumiranja), poznat je i po tome što pozitivno utiče na otklanjanje zamora mišića.

mh7J4Ya (1)

Med hrani i od bolesti brani!

Svako bi dnevno trebalo da pojede onoliko grama meda koliko ima kilograma

Livadski med je najkompleksniji i sadrži najviše vitamina

Ako bismo se više pridržavali izreke „med hrani i od mnogih bolesti brani“ manje vremena bismo provodili po čekaonicama u domovima zdravlja. Stručnjaci kažu da bi svakoga dana trebalo da pojedemo onoliko grama meda koliko imamo kilograma, podeljeno u dvije-tri doze.
Najbolje je da se uzima 15-30 minuta prije jela sa mlakom vodom ili čajem ili da se stavi ispod jezika da se lagano istopi. Za spavanje je bolje razmutiti kašiku meda u mlakom mlijeku. Da ne bismo preterali sa dozvoljenom dozom, treba znati da kašikom može da se zahvati od 28 do 30 grama meda, a kašičicom oko 15 grama.

– Med nije lijek već samo pomoćno ljekovito sredstvo. Pojedine vrst emeda se razlikuju po sadržaju mineralnih materija. Bagremov med ima najmanje, samo 7-8 minerala, lipov ima 16-18, livadski oko 25, šumski 40, a najviše ima kestenov 45. Ovaj posljednji je zato idealan za „jačanje“ uma. Iako mu se pripisuju razna ljekovita svojstva, med je prvenstveno hrana, i zato treba da se uzima velikom kašikom. Tegla treba uvek da stoji na stolu, a stvar ukusa je da li ćete jesti bagremov, livadski, lipov, cvijetni ili šumski med.

Bagremov je najsvijetliji, ima malo polenovog praha, pa mogu da ga jedu i ljudi koji su alergični na polen. U odnosu na druge medove, ima najviše fruktoze koja sporo kristališe, pa ostaje u tečnom stanju i do tri godine. Kako je najslađi med, djeca ga vole, a preporučuje se i trudnicama, jer se najbolje usvaja u crijevnom traktu i najbrže resorbuje kroz krvni sistem i transportuje u vitalne organe koji ga koriste, kod sportista to su mišići, kod učenika mozak, kod rekonvalescenata mesto gde se obavlja regeneracija tkiva i slično.
Livadski med je najkompleksniji i sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih biljaka, a svaka biljka ima specifičan hemijski sastav. Negde u medu ima više alkaloida, negde mineralnih materija, negde vitamina, a posebno je značajno prisustvo eteričnih ulja i fitoncida (biljnih antibiotika sa kojima se biljka brane od mikroorganizama). Zbog sadržaja vitamina, livadski med treba uzimati u vrijeme jesenjih i prolećnih prehlada.

– Šumski med je crvenkastobraon do crne boje i specifičan je po velikom sadržaju mineralnih materija koje su značajne za obavljanje umnih i fizičkih aktivnosti i zbog toga ima visoku cijenu. Najčešće medi u toku ljeta kada su tople noći sa jutarnjom vlagom ili rosom, što se rijetko javlja.

U kombinaciji sa polenovim prahom, matičnom mliječi i propolisom, od meda se priprema koktel koji sadrži sve one materije koje su potrebne čovjeku tokom dana. Ima dosta ugljenih hidrata koji daju snagu, a polenov prah je koncentrat biogenih materija koje obezbeđuju sve mikroelemente. Propolis ima zaštitnu ulogu, a pčela ga koristi kao dezinficijens ili kao sredstvo sa kojim reguliše ili suzbija sve uzročnike bolesti u košnici.
Sa flavonima i flavonoidima, koje propolis najviše sadrži, deluje baktericidno i bakterostatički i koristi se u sanaciji bolesti, naročito u proljeće i jesen. On štiti, zaustavlja ili ubija uzročnike.
– Matična mliječ ili u prevodu kraljičino mleko, izuzetno je hranljiv različitim količinama esencijalnih kiselina, mineralnih materija, vitamina, hormona. Hraneći se mliječom, matica živi i do sedam godina za razliku od pčele koja živi 40 dana. Osim regulisanja metabolizma, može da pomogne u sanaciji nekih bolesti – srčanih tegoba, čira i nekih drugih bolesti digestivnog trakta.

PROVJERA KVALITETA

Ako želite da provjerite kakav med kupujete, ne morate da budete posebno obučeni. Dovoljno je da zahvatite kašičicom med i da pratite nit koja se stvara prilikom pada. Za razliku od voćnog sirupa, koji pri kraju pada u kapljicama, nit meda se nikada ne prekida, nego se samo istanjuje. Razlika je takođe i u tome što sirup sa kašike pada pravo, a med pravi slapove.
– A to što prodavci nekada pokušavaju da namame kupce time što okreću teglu, to je više reklama i nema veze sa kvalitetom meda. To samo ukazuje koliko vode sadrži med.

PREDOZIRANJE
Ako neko prekorači preporučenu dnevnu dozu meda i uzme duplu mjeru ili više mogu da se jave ozbiljne komplikacije. Med je visoko ugljenohidratantna komponenta i oslobađa veliku temperaturu tako da kao posledica „predoziranja“ može da skoči temperatura, da se jave srčane aritmije, mučnina, povraćanje, proliv. Tegobe uglavnom nestaju nakon nekoliko sati kada se pojedeni med svari.

KAKO SE MED POKVARI
Med može da se pokvari ako je loše zatvoren. On je hidroskopan, upija vlagu, i u površinskom sloju može da se razredi. Tada počinje proces tihe fermentacije, što znači da med može da se ukiseli. Na površini takvog meda javlja se pjena i menja se miris, ali tada je dovoljno samo ukloniti sloj sa površine i jesti ostatak meda.

Neka vaš život bude sladak uz kašičicu meda svaki dan.

Serbianforum.org

Večernje novosti

Leave a Reply