Hrana za zdravo srce

Nase srce krije sve nase tajne. Zdravlje srca je jedno od primarnih stvari za koje se moramo brinuti.

Srce je jedan od organa bez kojeg ne možemo živjeti, zato je potrebno o njemu voditi posebnu brigu. Na rad srca mogu utjecati brojni faktori, od onih genetskih na koje ne možemo uticati, do onih uvjetovanih na koje možemo.

Hrana za zdravo srce

 

Srcu najvise šteti stres, premalo tjelesne aktivnosti, pusenje, poremećaji rada drugih organa i tjelesnih funkcija pa tako i nezdrava prehrana, koja može ozbiljno ugroziti zdravlje srca i cijelog organizma. Povišen tlak, šećer, holesterol mogu biti pogubni za srce i krvne žile.

Kako biste osigurali zdravi rad srca, a s tim i dug život, postoje određene vrste namirnica koje su zbog svojih svojstva vrlo zdrava za rad srca i zdravlje krvnih žila. Izbjegnite pojavu srčanih bolesti, srčanih udara, visokog krvnog tlaka, kolesterola i dijabetesa.

Što jesti?

Umjesto soli, šećera i masnoća začinite jela zdravim začinima kao što su ružmarin, kadulja, origano i timjan, a koji sadrže zdrave antioksidanse, koji pomažu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Dodatkom crvene paprike možete spriječiti prevelika povećanja inzulina u krvi nakon jela. Osim toga, vaše jelo će dobiti novi okus te će vam treba vrlo malo ili ništa soli, šećera, masnoća kako bi ste spravili ukusno jelo.

Crni grah

Nazalost nije baš toliko čest, ali može se kupiti već kuhan u limenci, s vremena na vrijeme u sušenom obliku na tržnici ili pak u trgovinama sa zdravom hranom. Crni grah je bogat antioksidansima, magnezijem, folatima i vlaknima, a svi ti sastojci pomažu u kontroli kolesterola i šećera u krvi. Ako ga kupite u limenci, dobro ga isperite kako biste uklonili sol. Može se jesti kao prilog jelima i u sastavu salata.

Crno vino i resveratrol

Resveratrol je tvar iz crnog vina koja štiti grožđe od plijesni, a ubraja se u jake antioksidanse, te ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava slabljenje srčanog mišića, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina (plakova) na mozgu i krvnim žilama, blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa. Naravno, to ne znači ako popijete više vina da ćete biti zdraviji. Biti ćete samo pijaniji. Na dan je dovoljna jedna čaša crnog vina od dva decilitra. Naravno, image na umu štetnost alkohola, ako se miješa s nekim lijekovima koje eventualno uzimate.

Losos i tuna

Losos je jedna od najzdravijih riba koje postoje. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja je potrebna za funkcioniranje mozga odraslih osoba, razvoj živčanog sustava, te je zaslužna za smanjenje mogućnosti pojave srčanih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča konzumaciju lososa i do dva puta jedno. Tuna je druga riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama iako ne toliko koliko losos. Bijela tuna sadrži više zdravih masnih kiselina nego druge vrste tune. Ako ju kupujete konzerviranju, kupite onu koja je pakirana u slanoj vodi, a ne ulju. Među zdravijim ribama su još: skuša, haringa, pastrva, srdela, inćuni.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Zašto ekstra djevičansko, zato jer se radi o ulju koje je dobiveno od prvog tiješnjenja zdravog ploda masline. To ulje bogato je antioksidansima i zdravim monozasićenim masnim kiselinama. Kada primjerice u prehrani maslac zamijenite s maslinovim uljem, može doći do značajnijeg smanjenja kolesterola u krvi. Spravljate na njemu hranu, koristite za salate, stavljate na kuhano povrće, kruh. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je iskoristiti u roku od šest mjeseci.

Edamame i tofu

Zeleni grašci soje ili edamame sve više iz japanskih restorana sele u kućanstva diljem svijeta. Ako ih uspijete nabaviti imajte na umu osim što su ukusni, vrlo su zdravi, jer su bogati proteinima soje koji smanjuju razine triglicerida u krvi. Pola šalice edamame grašaka sadrži čak devet grama vlakana koje pomažu smanjenju kolesterola. A umjesto crvenog mesa spravite tofu, koji je isto tako bogat proteinima soje, mineralima, vlaknima, polinezasićenim masnoćam
Orasi i bademi

Jedna šaka oraha (oko 40 g) može pomoći u smanjenju kolesterola u krvi te pomoći i boljoj prohodnosti arterija. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, monozasićenim masnoćama i vlaknima. Zamijenite konzumaciju nezdravih grickalica s orasima i sličnim orašastim plodovima. No, imajte na umu njihovu kaloričnost, te nemojte konzumirati više od jedne, preporučene šake dnevno (oko 300 kalorija).
Šaku oraha možete zamijeniti i sa šakom badema, bilo da ih jedete kao same ili spravljene s jelima. Pomažu u smanjenju kolesterola, jer su puni biljnih sterola, vlakana i masnoća zdravih za organizam. Također, smanjuju mogućnost pojave dijabetesa.

Batat ili slatki krumpir

Batat je savršen nadomjestak za obične krumpire, što je izvrsna stvar za osobe koje boluju od dijabetesa. Imaju vrlo niski glikemijski indeks, te neće uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Osim toga bogat je i vlaknima, vitaminom A, likopenima…

Naranče

Ovo ukusno voće sadrži vlakna pod nazivom pektin koja pomažu u borbi protiv kolesterola, ali i kalij koji pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Blitva

Ovo zeleno lisnato povrće bogato je kalijem i magnezijem, koji pomažu u kontroli krvnog tlaka, te vlaknima, vitaminom A i antioksidansima.

Ječam, zob, lan

Od ječma i zobi možete spraviti kašu i pojesti ju samu ili kao prilog uz drugo jelo. Lan možete dodati namazima, salati. pecivima i drugim jelima. On naime može pomoći u smanjenju razina kolesterola i smanjiti razinu glukoze. Konzumirajte ih u obliku cjelovitih žitarica.

Trešnje, višnje i borovnice

Trešnje i višnje „krcate“ su antioksidansima za koje se vjeruje da čuvaju krvne žile od začepljenja. Borovnice pak sadrže beta-karoten, lutein, vitamin C, folate, magnezij, kalij i vlakna, a svi ti sastojci važni su za zdravlje srca.

Leave a Reply